Le Marche: Heel Italië in één regio

Heel Italië in één regio
Le Marche is een regio gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische kust in midden Italie iets noordelijker dan Rome. Kenmerkend zijn de prachtige heuvels met op de toppen eeuwenoude vestingstadjes goed beschermd door solide vestingwerken. Hier speelt zich het best bewaard gebleven authentieke Italië af. Een regio waar het Italiaanse familieleven nog hoogtij viert. Panoramische wegen leiden langs heuvels vol olijf- en wijngaarden, zonnebloemen en lavendel, in een gul gebied rijk aan kleuren en smaken. 

De natuurlijke begrenzing aan de westzijde bestaat uit bergen tot wel 2900m hoogte (Gran Sasso) en de begrenzing aan de Oostkant bestaat uit de 180km lange Adriatische kust. Le Marche is heel Italië in één regio.

Klimaat
Le Marche kent een mediterraan klimaat met droge zomers. De ligging tussen enerzijds de Apennijnen en anderzijds de zee zorgt voor een relatief mild klimaat met een lage luchtvochtigheid gedurende het gehele jaar. De gemiddelde temperatuur is 13 graden tussen januari en maart, 18 graden tussen oktober en december en 28 tot 30 graden in de zomer.

In de herfst en het voorjaar valt er voldoende neerslag, met als natste maanden november en maart. De gemiddelde neerslag is 659-861mm (Nederland 800-1000mm). Langs de kust zorgt, iets landinwaarts, een zachte bries ’s zomers voor extra verkoeling.

Landschap
Het zuiden van Le Marche wordt gekenmerkt door haar palmenstranden (zand) en in het voorjaar door haar frisse groene vegetatie. In het westen zijn de Monte Sibillini nadrukkelijk aanwezig.

Een fascinerend landschap gespannen tussen zeekust en hoge bergen. Ten oosten van Ripatransone is de kust prachtig zichtbaar en aan de westkant de bergen met besneeuwde toppen eveneens met daartussen het heuvellandschap met een lappendeken aan kleinschalige landbouw en stadjes op de heuveltoppen. Vanaf de zeeboulevards is het ongeveer één uur rijden naar de skipistes in bijvoorbeeld Bolognola. De Monte Sibillini zijn een Nationaal Park.