Ripatransone en omgeving

Ripatransone
Ripatrasone ligt op ca. 10 minuten lopen van Casa Torre en Casa Panoramica. De smaakvol gerestaureerde stad ligt op 550m hoogte op de eerste heuvelrij vanaf zee en is meer dan duizend jaar oud. Vanaf bijna alle straten is er een overweldigend uitzicht op zee, bergen en/of heuvels. In het centrum zijn musea, restaurants en bars, winkels, een binnen- en een buitentheater en meerdere markten per week.

Ripatransone heeft ook de smalste steeg, 43cm breed, van Italie. In Ripatrasone zijn het hele jaar door allerlei activiteiten zoals wijnfeesten, zgn. sagrada’s, muziek- en theateruitvoeringen. Het is een zegen een zo mooie, altijd actieve maar niet toeristische stad zo dichtbij te hebben. Kijk op https://www.visitripatransone.it/voor de actuele informatie. Er zijn vele sport mogelijkheden, o.a. golfbanen, vlakbij. (zie www.comune.ripatransone.ap.it)

Cupra Marittima
Dit is de dichtstbijzijnde, kleine, prettige en vriendelijke badplaats. Naast het centrum direct aan de kust bevindt zich op 1 kilometer van het strand het hoger gelegen burchtstadje. Van hieraf is er een schitterend uitzicht op de zee, met het prachtig gerestaureerde Castello di Marano. Ook is er in Cupra het grootste bestaande geologisch zeemuseum in Italië met meer dan 750.000 schelpen, zeedieren en koralen.

Grottamare
Met zijn ruim 5km lange zandstrand is deze naast Cupra Marittima gelegen stad een lust voor het oog. Een verkeersvrije promenade, bijzondere “Art Nouveau” architectuur, bloemrijke tuinen en palmbomen maken de boulevard en het strand tot een plaats om altijd te willen vertoeven. In Grottamare zijn er langs de prachtige boulevard legio restaurantjes en strandtenten.

Ascoli Piceno
Op nauwelijks 40 kilometer naar het zuiden ligt de provinciehoofdstad Ascoli Piceno (60.000 inw.) met een zeer goed te voet te ontdekken autovrije binnenstad. Ascoli Piceno staat bekend om zijn culinaire lekkernij Olive Ascolani (gefrituurde gevulde olijven). Het historische centrum is grotendeels opgebouwd uit lokaal gedolven travertin. Bezienswaardigheden zijn o.a. de gotische kathedraal San Francesco (14e eeuw), het theater Vendidio (1839-1846) en de dom van Sant’Emidio. Drink de fameuze Meletti koffie met eigen confiserie in het stijlvolle etablissement Il Caffè Meletti aan de Piazza del Popolo. Meletti produceert ook een eigen anisetta. Il Caffè Meletti maakt deel uit van de ongeveer 150 locali storici in Italië, en is nog volledig in Jugendstil ingericht. Niet de beroerdste plek voor een glaasje…

Offida
Een klein stadje in het zuiden van le Marche, een echte schatplaats vanwege haar oude centrum. Het centrale plein, het historische theater, “Serpente Aureo” en de romaanse kerk “Santa Maria di Rocca” met imposante fresco’s uit de 14e eeuw zijn alle de moeite van het bezoeken waard. De traditionele kunst van het kantklossen is nog steeds een van Offida’s meest gebruikelijke beroepen. Overal in de straten zitten vrouwen in de deuropening te werken aan figuren, patronen van bloemen en dieren.

Fermo
Een voormalige Romeinse kolonie daterend uit het jaar 264 na Christus. De centrale stad ligt onder de zeer bijzondere kathedraal en staat bekend als een van de mooiste steden in het zuiden van le Marche. De vele gemeentelijke tuinen hebben een prachtig uitzicht. Er is een fameus Muziek Festival in de zomer dat beroemd is om zijn vernieuwende artiesten en er zijn openlucht markten. Aan te raden is een bezoek aan de ondergrondse Romeinse bassins daterend uit de 7e eeuw; 30 ondergrondse kamers die het water conserveren en zuiveren ten behoeve van de watervoorziening van de stad , en aan het prachtige theater “Teatro di Aquila” daterend uit 1790.